Anasayfa
24 Kasım 2024, Pazar
English (UK)

KATSO’DA ŞİRKET KURMAK ARTIK ÇOK KOLAY

Şirket kurmayı kolaylaştıran düzenlemenin yürürlüğe girmesi, Ticaret ve Sicil Müdürlüklerinin ‘Tek Durak Ofise’ dönüşmesi ve 7 prosedürün 1’e inmesinin ardından,Karapınar Ticaret ve Sanayi Odası Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde  şirket kurulumları gerçekleştirilmeye başlandı.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ koordinasyonunda YOİKK çalışmaları bünyesinde yürütülen çalışmalar neticesinde şirket kuruluşlarında yaşanan bürokrasiyi bitiren düzenlemeler yürürlüğe girdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı odalarda faaliyet gösteren ticaret sicil müdürlükleri ‘tek durak’ haline geldi. Şirket kurmak isteyen girişimci tek tıkla tek noktada bütün işlerini halledebilecek. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, ticaret hayatına yeni girecek müteşebbislerin önündeki engelleri kaldırmak için uğraş verdiklerini vurgularken, “Risk alacak, istihdam sağlayacak ve katma değer sağlayacak girişimcinin iştahını, yüksek maliyetler ve gereksiz prosedürlerle yok etmek istemiyoruz. Bu noktadaki sıkıntıları masaya yatırdık ve önerilerimizi Hükümetimiz ile paylaştık. Başbakan Yardımcımız Recep Akdağ’ın desteği ile belirlenen yol haritası dâhilinde çıkarılan Kanun ile çok önemli bir adım atıldı” dedi.

-Türkiye dünya sıralamasında ilk 10’a girecek

 Türkiye’nin şu anda Dünya Bankası’nın şirket kuruluş işlemleri sıralamasında 80’inci sırada olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, yapılan bu düzenlemelerle Türkiye’nin ilk 10’a gireceğini söyledi. TOBB Başkanı, bu önemli değişimin gerçekleşmesinde destek veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile ilgili tüm Bakanlara teşekkür etti.

-Uzun işlemler yerine, ‘tek tık tek durak’ anlayışı geldi

Tescil işlemlerinin nihai olarak odaların bünyesindeki ticaret sicili müdürlüklerinde gerçekleştiğini hatırlatan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu yapılan çalışmaları ve süreci şöyle anlattı: “Şirket kurmak için uzun işlemler vardı. MERSİS’e giriş yapıp şirket sözleşmesi oluşturuluyor. Sermaye blokajı ve Rekabet Kurumu payını ödemek için bankaya gidiliyordu.  Noterde imza tasdiki ve imza beyannamesi yaptırılıyordu. Odaya gelinip kayıt, tescil ve ilan işlemleri gerçekleştiriliyordu. Notere gidip ticari defterlerin açılış tasdiki yaptırılıyordu. Ticaret sicili müdürlüklerinde kâğıt ortamında doldurulan işe başlama bildirimi vergi dairelerine gönderiliyor ve yoklama memuru bekleniyordu. Yoklama memuru iş yoğunluğuna göre bazen ertesi gün, bazen bir hafta sonra ancak yoklamayı gerçekleştirebiliyordu. Yoklama memuru onay verince vergi kimlik numarası oluşuyor, daha sonra fatura bastırıp ticari faaliyete başlanabiliyordu. Ayrıca SGK’ya kuruluş bildirim formu iletilmesi gerekiyordu, bu bildirim formu yine kâğıt ortamında ticaret sicili müdürlüğüne iletiliyor ticaret sicili müdürlüğü de 10 gün içerisinde SGK’ya iletiyordu. Tüm bu süreçler artık geçmişte kaldı. Yeni dönem çok farklı. Hükümetimiz, yaşanan sıkıntıların çözümü noktasında güçlü bir irade ortaya koydu. Sekiz prosedürden oluşan şirket kuruluş süreci tek prosedüre indirilmiş oldu.

Yapılan düzenleme ile şirket kurmak isteyen kişi; MERSİS’e girecek ve odaya gelecek.

Böylece; Tek Tık, Tek Durak ile şirket kurulmuş, tüzel kişilik kazanmış, vergi ve sosyal güvenlik kaydı yapılmış, ticari defterleri tasdik edilmiş, oda kaydı tamamlanmış olarak Oda’dan ayrılmış olacak.”

-Hedef tüm işlemlerin elektronik ortamda olması

Şirket kuruluşlarında nihai hedefin elektronik ortamda şirket kuruluşu ve tüm şirket işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, bu konuda TOBB’a kanunla verilmiş görevler olduğunu ve üzerlerine düşen bu görevler kapsamında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile birlikte çalıştıklarını kaydetti.

Dünyadaki iyi uygulamaların tümünün, ‘işlemlerin tek noktada sonuçlandırılması’ prensibi ile şekillendiğini belirten TOBB Başkanı, “Biz de yabancı yatırımcının ülkemize gelmesini ve yerli müteşebbislerimizi teşvik etmek istiyorsak prosedürleri ve maliyetleri azaltmak durumundaydık” diye konuştu.