Anasayfa
19 Nisan 2024, Cuma
English (UK)

KATSO'DA MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİNİ KAZANAN ADAYLARA BELGELERİ TAKDİM EDİLDİ.

Karapınar Ticaret ve Sanayi Odası ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iştiraki olan MEYBEM A.Ş. işbirliğiyle gerçekleştirilen “Mesleki Yeterlilik Belgesi” 1.Dönem sınavlarında başarılı olan adaylara sertifikaları dağıtıldı.

Karapınar Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde, Karapınar’da, tehlikeli mesleklerde çalışanlara yönelik, 16.03.2017-19.03.2017 tarihleri arasında Ahşap Kalıpçı, Beton Demirci, Duvarcı, Sıvacı, Isı Yalıtımcı ve Seramik Karo Kaplama alanlarında toplam 78 adayın başvuru yaptığı sınavda yazılı test, mülakat ve uygulama sınavlarını başarıyla tamamlayan 61 adayın Mesleki Yeterlilik Belgeleri Karapınar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Sözen ve Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla Karapınar Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirilen törenle sahiplerine takdim edildi.

Karapınar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal SÖZEN; “Oda olarak eğitimin ve eğitilmiş nitelikli personelin önemini her zaman ön planda tuttuklarını belirterek, tehlikeli meslek grubunda işçi çalıştıran firmalara mesleki yeterlilik belgesi konusunda Karapınar Ticaret ve Sanayi Odası olarak firmalarımızın mağdur olmamaları adına konu ile ilgili gerekli tanıtım ve bilgilendirmeyi yaparak, TOBB bünyesinde kurulan yetkilendirilmiş MEYBEM işbirliği ile sınav ve belgelendirme hizmeti sunduk ve sunmaya devam edeceğiz” dedi.

48 tehlikeli meslek dalında ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ almanın 2017 yılında zorunlu bir hale geldiğini belirten Sözen, “Bu sayı önümüzdeki günlerde daha da artacak. Hem bu mesleklerde çalışan hem de bu mesleklerde çalışanları istihdam eden işletmelerimizin de bu zorunluluk şartlarını yerine getirmesi gerekiyor. Karapınar Ticaret ve Sanayi Odası olarak Karapınar’da ilki gerçekleştirerek 1.Dönem Sınav Döneminde Mesleki Yeterlilik belgesine başvuran 78 adaydan sınavlarını başarıyla tamamlayan 61 adayın belgelerini sahiplerine törenle teslim ettik, ayrıca 6-7 Mart 2017 tarihleri arasında da daha önceden başvurularını aldığımız 2.Sınav Dönemi kapsamında 38 adayın daha yazılı test, mülakat ve uygulama sınavlarını MEYBEM işbirliği ile gerçekleştirdiklerini söyleyen Sözen, MYK belgelendirmesi zorunlu 48 meslek dalı için firmalarımızın talebine istinaden yeterlilik sınavları odamız tarafından yapılmaya devam edecektir.” diye konuştu.

BELGESİZ İŞÇİ ÇALIŞTIRANA 500 TL PARA CEZASI

Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından mesleki yeterlilik belgelendirmesi zorunlu tutulan mesleklerde yapılan düzenleme ile belgesiz çalışmanın mümkün olmadığını hatırlatan Başkan Sözen, 2017 yılından itibaren belgesiz çalıştığı Bakanlıkça tespit edilen işyerlerine 500 TL idari para cezası uygulanacağı uyarısını yineledi.

SINAV ÜCRETLERİ İŞSİZLİK FONUNDAN KARŞILANIYOR

Tehlikeli işler için uygulanan sistem, işveren ve çalışanlara herhangi bir maddi yük getirmediğinin altını çizen Sözen,” Sınavlarda başarılı olan kişilerin 31.12.2017 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücretinin tamamı İŞKUR’un İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanıyor. 1.1.2018 tarihinden 31.12.2019 tarihine kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak” bilgisini verdi.

54 AYA KADAR DESTEK

Mesleki yeterlilik belgelendirme sisteminin katma değerli üretime, istihdama ve rekabetçiliğe güç katacağını ifade eden Karapınar TSO Başkanı Mustafa Kemal SÖZEN, “Sınavlarda başarılı olan kişilerin 2017 yılı sonuna kadar belge masrafı ile sınav ücretinin tamamı İŞKUR’un İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. İşçi ve işverene herhangi bir maddi yük getirmiyor. Çalışanı Mesleki Yeterlilik Belgesi alan işveren, 12 ay boyunca SGK sigorta işveren payını ödemiyor. Belgesi olan birini işe alırsa 4,5 yıla varan sigorta işveren payını ödemiyor” ifadesinde bulundu.