Anasayfa
19 Nisan 2024, Cuma
English (UK)

Karekodlu Çek

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden Odamıza alınan yazıda; Türkiye'deki şirketlerin yurtiçi satış cirolarının, yani toplam yurtiçi ticaret hacminin, 2014 yılında 3,7 trilyon lira civarında olduğu, bu yurtiçi ticaret hacminin de yaklaşık üçte ikisinin, yani 2,4 trilyon lirasının, vadeli işlemlerle yapıldığının tahmin edildiği belirtilmekte ve vadeli ticaretin, ekonomide büyük paya sahip olduğu ifade edilmektedir.


Karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasından sonra, Kredi Kayıt Bürosu ile birlikte, çek sicillerinin özel sektöre açılmasının sağlandığı ancak reel sektördeki şirketlerin bu sistemi beklenilen ölçüde kullanamadığı belirtilmektedir. Çek sicil raporlarının yüzde 95'ini finansal kurumlar alırken, reel sektörün payının yüzde 5'te kaldığı ifade edilmektedir.


Bunun üzerine, sistemin daha hızlı, güvenilir ve etkin hale getirilmesi için karekodlu çek uygulamasının geliştirildiğ, bu süreçte Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Bankalar Birliği, Kredi Kayıt Bürosu ve ilgili kamu kurumları koordinasyon içinde çalışıldığı ve Karekodlu çekin, Türkiye ve dünyada bir ilk olduğu bildirilmektedir.


Risk santralizasyon merkezinin Türkiye Bankalar Birliği'ne verilmesiyle pozitif sicil de tutulmaya başlandığı, kişilerin ödemediği çek ve senetlerin yanında ödediklerinin de kayıtlara girmeye başladığı, 2006'dan bu yana kişilerin bütün kredi geçmişinin Kredi Kayıt Bürosu kayıtlarında yer almakta olduğu belirtilmektedir. Dolayısıyla karekodlu çek kullanımında, çek veren kişinin tüm finansal geçmişinin artık görülebilmekte olduğu bildirilmektedir.


15 Haziran 2015'den itibaren uygulamaya başlanan Karekodlu çekin, ticaret hayatını doğrudan ve olumlu yönde etkileyecek, yeni ve çok önemli finansal ürün olduğu belirtilmekte, çeklerin piyasada kullanımını kolaylaştıracak, keşideci ile ilgili piyasaya daha fazla bilgi verecek yeni uygulamanın, karekodlu çekle başlamış olduğu dile getirilmektedir. Bunun için üyelerimizin çalıştıkları bankalardan karekodlu çek talep etmelerinin önem arz ettiği ifade edilmektedir. Yine ticaret yaparken üyelerimizin müşterilerinden karekodlu çek talep etmesinin sistemin yaygınlaşmasını sağlayacak ve karekodlu çekin kullanımını artıracağı belirtilmektedir.

Karekodlu çekin tanıtımı ve nasıl kullanılacağına yönelik olarak hazırlanmış olan tanıtım filmine http://tobb.org.tr/OdaveBorsalarDB/Sayfalar/20151012-Sunum.php  adresinden ulaşabilir ve indirebilirsiniz.