Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin desteklediği Antalya Ticaret Borsası’nın ev sahipliğini yaptığı bu yıl 7.’si düzenlenen ve Karapınar Ticaret ve Sanayi Odasının da katıldığı, Türkiye’nin en büyük Yerli Malı tanıtım organizasyonu olan Yöresel Ürünler Fuarı bu yıl 26-30 ekim tarihleri arasında Anfaş Antalya Fuar Merkezi’nde yapılan açılışla kapılarını ziyaretçilerine açtı.
Açılışa Karapınar Ticaret ve Sanayi Odası Yön.Krl.Bşk Mustafa Kemal Sözen, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile çok sayıda oda ve Borsa Başkanı katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi yöresel ürünlerin, ülkelerin en önemli ekonomik kaynaklarından birisi olduğunu, ekonomiyi büyüten, geliştiren ve marka oluşturan ürün ve fikirlerin yöresel ürünlerden çıktığını söyledi. Konuşmasında yöresel ürünler için yapılması gerekenleri dört başlıkta toplayan Bakan Tüfenkci, bunları şöyle sıraladı:
“İlk olarak coğrafi tescil yaygınlaştırılmalıdır. 2002 yılında ülkemizde coğrafi işaret tescili almış ürün sayısı 11 idi. Bugün bu rakam 16 kat artarak 189 ürüne ulaştı. Coğrafi işaret tescili için başvuru süreci başlatılan ürün sayısı ise 259. Ama yetmez, bu konuda çok daha hızlı ve çok çalışmalıyız. Anadolu’da yaklaşık 12 bin yıllık kültürel birikim mirası olarak günümüze kalan 2 bin 500’ün üzerinde yöresel ürün var.
İkincisi markalaşmadır. Her ilde özellikle bir coğrafi ürünü öne çıkarmamız gerekiyor. Ancak her kaliteli mal marka değildir. Markalaşma kaliteyi pazarlama stratejisidir. Etkin bir pazarlama stratejisi için, sosyal statü kazandıran markalar oluşturmak önemli bir ihtiyaçtır. Yani tüketiciye o ürünle birlikte hikayesini de sunmalıyız.
Bir diğeri de bu ürünlere erişimi kolaylaştırmaktır. Bakanlık olarak yöresel ürünlere destek veriyoruz. Bu amaçla hızlı tüketim marketlerinde bu ürünlere mutlaka yer ayrılması şartını getirdik. Bu çok önemli bir girişimdi. Böylece yöresel ürünlerin pazarlama sorunun çözeceğiz.
Son olarak da bu ürünleri uluslararası ticarete taşımamız gerekiyor. Bunun için de ihracat desteklerini vermeye devam edeceğiz.”dedi.
Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından açılan 160 metrekarelik stantta Karapınar Ticaret ve Sanayi Odası Akşehir Belediyesi, Ereğli Belediyesi, Kadınhanı Belediyesi, Ayrancı Belediyesi, Akşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Konya Ticaret Odası, Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası, Karaman Ticaret ve Sanayi Odası, Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası da fuar da Konya ve Karaman’a ait Yöresel Ürünleri ve Coğrafi İşaretleri ziyaretçilerin beğenisine sundu.
Organizasyona Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Sözen ve Meclis Üyeleriyle birlikte katılan Karapınar Ticaret ve Sanayi Odası Mevka tarafından kendisine ayrılan stantta coğrafi işaret tescil aşamasında olan Karapınar Kavurgası’nı ve ilçenin bir diğer yöresel ürünü olan Karapınar Hırtlağı’nı fuara gelen ziyaretçilerin beğenisine sundular.Coğrafi işaret tescil aşamasında bulunan Karapınar kavurgasına ziyaretçilerin fuar boyunca yoğun ilgi göstermesi dikkatleri üzerine çekerken, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi , TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu’da standımızı ziyaret ederek yöresel ürünlerimiz Karapınar Kavurgası ve Karapınar Hırlağı hakkında bilgi aldılar.Bakan Tüfenkçi’ye ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Sözen tarafından Karapınar kavurgası ve Karapınar Hırtlağı ikram edilirken fuar boyunca da standa ziyarete gelen misafirlere Karapınar kavurgası ve Karapınar Hırtlağı ikramında bulunuldu.
Alış | Satış | |
USD | 34.1283 | 34.2651 |
EURO | 37.3202 | 37.4697 |
GBP | 44.5593 | 44.8903 |