Anasayfa
14 Eylül 2024, Cumartesi
English (UK)

16,5 trilyon dolarlık İslam ekonomisinin patronları Konya’da buluştu

Yönetim Kurulu Başkanımız Mustafa Kemal Sözen'in de katıldığı İslam Ticaret Sanayi ve Tarım Odası'nın (ICCIA) 24. Yönetim Kurulu açılış toplantısında konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye ekonomisi dünyanın en güçlü ekonomilerden biri olduğunu bir kez daha ispat etti" dedi.​
Hisarcıklıoğlu, Konya Dedeman Otel'de düzenlenen İslam Ticaret Sanayi ve Tarım Odası'nın (ICCIA) 24. Yönetim Kurulu açılış toplantısında, 16,5 trilyon dolarlık İslam ekonomilerinin özel sektör temsilcilerine, Konya'nın potansiyelini göstermek istediklerini söyledi.

Toplantıya TOBB Başkanı ve ICCIA Başkan Vekili Rifat Hisarcıklıoğlu'nun yanı sıra; Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, ICCIA Başkanı Şeyp Saleh Kamel, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi Cibuti, Mısır, İran, Irak, Ürdün, Kuveyt, Oman, Nijer, Pakistan, Katar, Suudi Arabistan, Sudan, Uganda, Birleşik Arap Emirlikleri, Filistin ve Tunus oda başkanları katıldı. Toplantıya için15 ülkeden 100'e yakın işadamı katıldı. Şeyh Salih Kamil başkanlığında düzenlenen toplantıda, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi olan özel sektör kuruluşları arasında ekonomik ve ticari işbirliğinin artırılması ve yeni işbirliği alanlarının keşfedilmesi için neler yapılabileceği konuşuldu.

Konuşmasında Türkiye ekonomisinin dünyanın görebileceği en zor stres testinden başarıyla çıktığını belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de son bir sene içerisinde arka arkaya iki seçim sürecinin yaşandığını, 3 milyon Suriyeli mültecinin ağırlandığını, onların çocuklarının eğitimleri dahil her türlü ihtiyaçlarının karşılandığını bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, PKK ve DAEŞ terör örgütleri ile mücadele kapsamında büyük askeri operasyonlar yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bütün bunların üstüne 15 Temmuz'da da hain bir darbe girişimi yaşadık. Borsamız yükselmeye devam etti, ediyor. Hem Merkez Bankamızın, hem ticari bankalarımızın faizleri de düşmeye devam etti. Ticari faaliyetlerde ve yatırımlarda hiçbir daralma olmadı. Tam tersine yabancı yatırımcılar Türkiye ekonomisine güvendiklerini ve yatırımlara aynı hızla devam edeceklerini açıkladılar. Özel sektörün önünü açan reformları hızlandırdık. Türkiye ekonomisi belki de dünyanın en güçlü ekonomilerden biri olduğunu bir kez daha ispat etti."

"Ekonomide güçlenme devam edecek"

Hisarcıklıoğlu, ekonomide güçlenmenin artarak devam edeceğini dile getirdi.

"Allah'ın izniyle bir "şer"den, 'hayır' çıkarmayı başardık" diyen Hisarcıklıoğlu, "Milletimiz birbirine kenetlendi. Ülkemizdeki siyasiler arasında da uyum, uzlaşma ve birliktelik var. Bu uyumlu çalışmalar her reformun daha iyi, daha hızlı hayata geçmesini sağlıyor. Yine bu süreçte Rusya ile ilişkilerimizin düzelmesi de önemli bir adım olacak. Türkiye'de yatırım yapmak, Türkiye ile ticaret yapmak şimdi eskisine göre çok daha avantajlı hale gelmiştir." ifadelerini kullandı.

- "Dünya zenginliğinden aldığımız pay sadece yüzde 12"

Hisarcıklıoğlu, 1,5 milyar Müslümanla dünya nüfusunun, yüzde 23'üne sahip olduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Üstelik dünyanın en genç, en dinamik nüfusu da İslam ülkelerinde. Yani yüce Allah verdikçe vermiş. Peki biz bu nimetlerin hakkını verebiliyor muyuz? Ne yazık ki hayır. Bütün bu imkanlara rağmen dünya zenginliğinden aldığımız pay sadece yüzde 12. Tek başına ABD dünya zenginliğinin yüzde 19'una, Çin ise yüzde 13'üne sahip. 57 İslam ülkesinin toplamı bu rakama ulaşamıyor. Daha vahimi, dünyanın en az gelişmiş 48 ülkesinin 21'i maalesef İslam ülkeleri. İslam ülkeleri arasındaki gelir farklılığı da çok büyük. En zengin İslam İşbirliği Örgütü üyesiyle en fakirinin kişi başı milli geliri arasında 100 kattan fazla fark var. Sizlere soruyorum. Avrupa coğrafyasında ülkelerde böyle bir fark görebilir misiniz? Göremezsiniz, çünkü birbirlerini destekliyorlar. Çok açık söylüyorum, Allah bunun hesabını bizlere soracak. Bu tabloyu değiştirmenin tek bir yolu var. Her zaman ifade ediyorum; 'huzur-ticaret-zenginlik' Avrupa ülkeleri ticaretlerinin yüzde 70'ini birbirleri ile yapıyor. Doğu Asya ülkeleri ticaretlerinin yüzde 50'sini, ABD yüzde 30'unu komşuları ile yapıyor. Üstelik batılı ülkeler bununla da yetinmiyor. Daha fazla zenginleşmek için yeni işbirliği mekanizmaları kuruluyor. Bir taraftan transatlantik, diğer taraftan transpasifik ticaret anlaşmaları ile yeni zenginlik bölgeleri oluşturuluyor. İslam ülkeleri olarak ise biz ticaretimizin sadece yüzde 19,9'unu birbirimizle yapıyoruz. İşte bu yüzden, aramızdaki ticareti artıracak adımları acilen atmak zorundayız."

İslam ülkeleri arasında ticareti artıracak olan Tercihli Ticaret Anlaşmasının hayata geçirilmesini isteyen Hisarcıklıoğlu, vizelerin karşılıklı kaldırılması da talep etti.

Hisarcıklıoğlu, İslam ülkeleri arasında ticari sorunların çözümü için tahkim merkezi kurulmasını da önerdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci’den ticari artırma çağrısı

Toplantının açılışında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, savaşın, kargaşanın olduğu yerde sanayi, ticaret ve üretimin olamayacağını bildirdi. İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası’nın çalışmalarını önemsediklerini ifade eden Bakan Tüfenkci, İslam ülkelerine ticareti artırma çağrısında bulundu. Ticareti artırmak için yeni mekanizmalar geliştirmek gerektiğini anlatan Tüfenkci, “Yeni üretim mekanizmaları, yeni pazarlara ulaşım noktalarında burada atılacak adımlar bizim için de yol haritası olacak” dedi. Tüfenkci,  İslam ülkelerindeki yoksulluğun ve az gelişmişliğin ortadan kalkması için karşılıklı ticaretin en önemli araç olduğunu söyledi.

Bakan Tüfenkci, e-ticaretin önemi üzerinde de durarak, İslam ülkelerinin ticaretteki bu yeni trende önem vermelerini istedi. Tüfenkci, e-ticaretin karşılıklı olarak ülke ekonomilerini güçlendireceğini anlatırken, üçüncü ülkelerde güçbirliği yapılması çağrısı yaptı. Bülent Tüfenkci, İslam ülkelerine zulme, teröre ve şiddete karşı topyekün mücadele edilmesini önerdi.

  -Türkiye güvenilir ülke

Türkiye'nin güvenilir bir yatırım ülkesi olduğunu kaydeden Bakan Tüfenkçi, odaların ticaretin merkezi olduğunu, ekonominin gerçek patronunun işadamları olduğunu ifade etti. 2008 yılında yaşanan küresel ekonomik krizin etkilerinin sürdüğünü hatırlatan Tüfenkçi, küresel dengesizliğin devam ettiğini, enerjide ve diğer alanlarda dışa bağımlı olan ülkelerin zor durumda kaldığını dile getirdi. Hükümetin popilizmden uzak, gerçekçi politikalarla ekonomiyi yönettiğine işaret eden Tüfenkçi, devletin ekonomideki ağırlığını azalttığını, özel sektörü teşvik ettiğini, bu sayede güçlü bir ekonominin oluştuğunu söyledi.

- "Türkiye'nin İslam âleminin lideri olmasını istemiyorlardı"

ICCIA Başkanı Şeyh Salih Kamil de Türk halkının 15 Temmuz'da demokrasiyi pekiştirmek için gösterdiği çabayı ve elde ettiği zaferi kutlamak istediğini bildirdi.

Türk halkının sokaklara inip, demokrasinin ne kadar önemli olduğunu vurguladığını aktaran Kamil, "Bu komplo artık bitmiştir. Sizi kutluyorum. Çünkü Türkiye dünyadaki güçler tarafından hedefti. Türkiye'nin İslam aleminin lideri olmasını istemiyorlardı. Son yıllara baktığımızda Türkiye'deki gelişmeler düşmanlarımızı üzmüştür." ifadelerini kullandı.

Yönetim Kurulu toplantısının başarılıyla sonuçlanması temennisinde bulunan Kamil, katkı verenlere teşekkür etti.

Toplantıya, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, Konya Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik ile 15 ülkeden yaklaşık 100 iş adamı katıldı.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk de konuşmasında İslam dünyasının gözünün Türkiye’de olduğunu söyledi. 15 Temmuz darbe girişimine karşı halkın önemli bir duruş sergilediğini bildiren Öztürk,  demokrasi anlamında kararlı bir tutum gösterildiğinin altını çizdi. Öztürk, 15 Temmuz darbe girişiminin yalnızca demokrasiyi değil, Türkiye ekonomisini zayıflatmayı da hedef aldığını kaydederken, İslam coğrafyasında gözyaşının dindirilmesi için mücadele edilmesinin önemine işaret etti. Selçuk Öztürk, Konya ekonomisine ilişkin de bilgi verdi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de Konya’nın tarihi ve önemine vurgu yaparken böyle önemli bir toplantıya Konya olarak ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını bildirdi.

Toplantının sonunda, iş adamları arasında ikili iş görüşmeleri yapıldı.