Sayın Üyemiz;
Konya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün odamıza gönderdiği yazıda;
İlgi : Bakanlığımızın (Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü 15.08.2024 tarihli ve E-94685256-100-10183910 sayılı yazısı.
Bilindiği üzere bitkisel atık yağların oluşumundan bertarafına kadar çevre ve insan sağlığına zarar vermeden yönetiminin sağlanması, yönetiminde gerekli teknik ve idari standartların oluşturulmasına yönelik prensip, politika ve programların belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği ile belirlenmiştir.
Mezkur yönetmeliğin "Genel İlkeler" başlıklı 5. Maddesinde yer alan; "Bitkisel atık yağların ve doğrudan veya dolaylı olarak yemeklik yağlara ve ham yağlara karıştırılması yasaktır. " ve "Bitkisel atık yağlar, çevre lisanslı geri kazanım tesisleri ile bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri tarafından toplanır. Bunun dışındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından bitkisel atık yağlar toplanamaz. " hükümleri gereği bitkisel atık yağların Bakanlığımızca lisanslandırılmış tesislerce geri kazanılması gerekmekte olup-; bitkisel atık yağların herhangi bir şekilde gıda üretiminde kullanılması yasaktır.
İlgi Bakanlığımız yazısında, gıda işletmelerinde kullanıldıktan sonra atık olarak sınıflandırılarak toplanması gereken yağların çeşitli işlemlerden geçirilerek satışa sunulduğu veya gıda üretiminde kullanıldığı yönündeki şikayetler üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı ile toplantı gerçekleştirildiği belirtilmektedir.
Yine anılan Yönetmeliğin "Genel İlkeler" başlıklı 5. maddesinde "Bitkisel atık yağ üreten kurum, kuruluş veya işletmeler, bu yağların toplanması için çevre lisanslı geri kazanım tesisleriyle veya bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri ile yıllık sözleşme yapmakla yükümlüdürler." ve Bitkisel Atık Yağ Üreticisinin/Sahibinin Yükümlülükleri başlıklı 10. maddesinde "Bitkisel atık yağları diğer atık madde ve çöplerden ayrı olarak biriktirmekle, faaliyetleri sonucu oluşan bitkisel atık yağların biriktirilmesi için sızdırmaz, iç ve dış yüzeyleri korozyona dayanıklı toplama kaplarını kullanmakla, bitkisel atık yağları lisanslı taşıyıcılarla işleme tesislerine göndermekle, 5 inci maddenin (e) bendi kapsamındaki bitkisel atık yağ üreticileri, atık beyan formunu bir önceki yıla ait bilgileri içerecek şekilde her yıl Ocak ayı itibariyle başlamak üzere en geç Mart ayı sonuna kadar Bakanlıkça hazırlanan çevrimiçi uygulamalar kullanarak doldurmak, onaylamak, çıktısını almak ve beş yıl boyunca bir nüshasını saklamakla yükümlüdürler. " hükümleri yer almaktadır.
Bu kapsamda faaliyeleri esnasında bitkisel atık yağ oluşumuna neden olan (Cafe bar,cips çerez üretim yerleri, diğer toplu tüketim yerleri, dönerci, fast food-toplu. tüketim yeri, hazır yemek üretimi, her türlü yemekhane, kantin, lokanta restaurant, otel-toplu tüketim yeri, pasta börek pastacilık ürünleri üretim ve tüketim yerleri, şuruplu tatlılar üretim yeri v.b) üyelerinizden sözleşmesi olmayan işletme/firmaların çevre lisanslı geri kazanım tesisleri/bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri ile sözleşme yapmaları oluşan bitkisel yağlarını lisanslı taşıyıcılarla işletme tesislerine gönderilmeleri konusunda gerekli uyarıların ve bilgilerin yapılması talep edilmektedir.
Bilgilerinize sunulur.
Alış | Satış | |
USD | 34.4400 | 34.5781 |
EURO | 35.9597 | 36.1038 |
GBP | 43.1252 | 43.4455 |